Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode die werkt vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG).
Door middel van specifieke technieken, die via 'hulpmiddelen' worden toegepast, wordt de energiehuishouding van het lichaam in balans gebracht.
In de TCG kijkt men naar het energetisch mensbeeld onderverdeeld in Yin en Yang. Je zou Yang de pluspool kunnen noemen en Yin de minpool. Het doel is dat beiden in balans zijn, elkaar voeden en in elkaar overgaan, zodat alles in beweging is. Alles komt voort uit de Yin en Yang-energie.

Acupunctuur bestaat al meer dan 4000 jaar en is nog steeds in ontwikkeling. De TCG (acupunctuur, kruidengeneeskunde, Tui Na) is de oudste, beschreven professionele geneeswijze in de wereld. Acupunctuur wordt al snel in de categorie alternatieve geneeswijze geplaatst. In China is het net omgekeerd en komt gebruik ervan veel meer voor.

Over het lichaam lopen energiebanen, meridianen genaamd. Deze meridianen en acupunctuurpunten zijn te meten. De weerstand van de huid op een acupunctuurpunt is wezenlijk lager als het omringende weefsel. Deze acupunctuurpunten kunnen gemanipuleerd worden middels naalden. Hiermee kan de energie weer in balans worden gebracht.

De belangrijkste hulpmiddelen van een acupuncturist zijn gesteriliseerde wegwerpnaalden, moxa therapie en cupping.meerdere bijscholingen en specialisaties in fertiliteitsacupunctuur gevolgd.