Tui Na

Tui Na

Tui Na is de bekendste Chinese massage en manipulatie techniek . Naast acupunctuur, kruiden, voeding en beweging vormt het een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze.

De naam betekent duwen (Tui) en vastpakken (Na). Net als acupunctuur richt de Tui Na therapie zich op het beïnvloeden en in balans brengen van levensenergie (Qi), die door energiebanen (meridianen) loopt.

De behandeling is heel dynamisch en er wordt een scala van verschillende technieken toegepast. Met name klachten aan het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld: rug, schouder, nek en gewrichtsklachten) alsmede interne problemen (hoofdpijn, spijsverteringsproblemen) kunnen worden behandeld.

De Tui Na versterkt en balanceert de levensenergie en heft eventuele blokkades op. Het doel is om de energie en bloedcirculatie te reguleren, waardoor het zowel genezend als preventief kan werken. Het karakter van deze geneeswijze is eenvoudig, effectief en men merkt snel een duidelijke verbetering.

Een behandeling is prettig, verkwikkend en oplossend. Afvalstoffen worden opgenomen in de bloedbaan en afgevoerd. Tui Na dringt diep door tot het spierstelsel, botten en pezen. Het vergroot de veerkracht en flexibiliteit van het lichaam maar ook van de persoon. Het versterkt en geeft een stimulans af aan de stofwisseling en reguleert het centrale zenuwstelsel. Het versterkt dus zowel geestelijk als lichamelijk.

Tui Na is ook een zeer kindvriendelijke behandelingstechniek die zeer snel resultaat laat zien. Voordeel is dat de therapeut een aantal technieken aan de ouders kan laten zien die ze thuis kunnen toepassen. Een positief effect is dat de ouders actief betrokken worden bij het in balans brengen van het kind. Dit zal harmoniserend werken voor alle betrokkenen.